Mikäli sinulla on ongelmia taloutesi kanssa, älä pelkää pyytää apua. Mitä nopeammin hankalaan tilanteeseen puuttuu, sitä nopeammin tilanteen saa taas kuntoon ja estät velan kasvamisen. 
Tälle sivulle on kerätty hyödyllisiä linkkejä oman talouden hoitoon ja miten edetä esimerkiksi tilanteessa, jossa ei ole rahaa maksaa laskuja. 

Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta löydät hyödyllistä tietoa siitä, kuinka pitää talous tasapainossa.

Tiedätkö, miten sinun taloutesi voi? Tee Marttojen sivulla taloustesti, joka kertoo taloutesi tilanteen.

Maksu myöhässä -sivulla on kerrottu vaiheittain, miten laskun maksamatta jättäminen etenee perinnästä ulosottoon ja mitä eri vaiheissa tapahtuu, esimerkiksi mitä laskun eräpäivän siirtäminen maksaa tai paljonko ulosoton kulut ovat.

Suomessa luottotietorekistereiden ylläpitämisestä vastaavat Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Tämä tarkoittaa sitä, että maksuhäiriömerkintöjä voi olla molemmissa luottotietorekistereissä.

  • Voit tehdä itsellesi luottokiellon, jos epäilet jonkun käyttävän henkilöllisyyttäsi väärin. Voit asettaa itsellesi luottokiellon myös siksi, jos haluat rajoittaa itse omaa velkaantumistasi. Katso Asiakastieto Oy:n ja Bisnoden ohjeet oman luottokiellon tekemiseen. 

Mistä apua talous- ja velkaongelmiin?

Talous- ja velkaongelmissa voit kääntyä TYYNE-neuvojienTakuusäätiön neuvonnan tai oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvojan puoleen. 

 

 Oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonta

Oikeus.fi– sivulta löydät toimipaikkojen yhteystiedot. Voit valita itse, mihin oikeusaputoimistoon haluat ottaa yhteyttä.

Talous- ja velkaneuvojan kanssa tapaamiseen varataan aina aika puhelimitse etukäteen. Neuvontaa voi saada myös etäpalveluna ja myös siihen sinun on varattava ensin aika.

Lisäksi saat puhelinneuvontaa talous- ja velkaneuvojien puhelinpalvelusta. Voit myös ottaa yhteyttä talous- ja velkaneuvontaan sähköpostilla. Toimistokohtaiset puhelinpalveluajat ja numerot sekä sähköpostiosoitteet näet kunkin oikeusaputoimiston nettisivuilta.

Pohjois-Karjalan oikeusaputoimiston yhteystiedot löytät täältä.

Takuusäätiön velkalinja ja chat
Palvelu on maksutonta. Voit ottaa yhteyttä mistäpäin Suomea tahansa eikä sinun tarvitse kertoa nimeäsi. Neuvojat auttavat sinua hahmottamaan tilannettasi ja ehdottavat erilaisia ratkaisuja ja neuvovat mitä tehdä ja kuinka edetä asian kanssa.  

  • Velkalinja palvelee arkisin kello 10 – 14 numerossa 0800 98009
  • Kysy rahasta -chat on auki maanantaista torstaihin klo 12.30-15.00.
    Chat löytyy takuusäätiön sivuilta oikeasta alareunasta.