Tälle sivulle on koottu linkkejä työnhakuun liittyen

Työnhaku vaatii pitkäjänteisyyttä ja aktiivisuutta. Työnhaku voi olla uuvuttavaa ja eteen voi tulla pettymyksiä. Tärkeää on pysyä positiivisena ja kärsivällisenä. Joskus voi joutua hakemaan useisiin paikkoihin ennen työpaikan löytymistä. Tältä sivulta löydät linkkejä työnhakuvinkkeihin ja sivustoihin, joilta löydät avoimia työpaikkoja sekä tietoa itsentä työllistämisestä, eli yrittäjyydestä.  

Työnhaun aloittaminen

Lue työnhaun aloittamisesta Duunitorin sivulta. Linkissä on hyviä vinkkejä siihen, miten lähteä liikkeelle työpaikkaa etsiessä. 

Työpaikkoja ilmoitetaan useissa eri kanavissa, ja kannattaakin seurata eri työpaikkasivuja aktiivisesti. Jotkut työnantajat hyödyntävät työntekijää etsiessään sosiaalista mediaa, voit löytää työpaikkailmoituksen vaikkapa Facebookista tai Instagramista. Esimerkiksi Facebookissa on useita eri ryhmiä, joissa työnantajat etsivät työntekijöitä. Työpaikkailmoituksia voi löytää myös lehtien ilmoituspalstoilta. 

Mistä löytää töitä?

Voit etsiä avoimia työpaikkoja muun muassa alla mainituista paikoista. Muista myös, että osa avoimista työpaikoista on piilotyöpaikkoja, eli sellaisia mitkä eivät ole vielä missään julkisessa haussa. Tästä voit lukea piilotyöpaikoista ja vinkkejä, kuinka löytää sellainen. 

Ansioluettelo eli CV

Kun lähdet hakemaan uutta työpaikkaa, on tärkeää että sinulla on huolellisesti tehty ansioluettelo eli CV. Duunitorin työnhakuoppaassa on kerrottu vinkit, kuinka teet hyvän ansioluettelon

Työhakemus

Kun olet tehnyt hyvän ansioluettelon, on työhakemuksen vuoro. Työhakemuksella täydennät ansioluetteloa ja markkinoit työnantajalle omaa osaamistasi ja ammattitaitoasi. Lue, kuinka teet hyvän työhakemuksen. Linkistä löydät myös työhakemusmallin, jonka voit ladata omalle koneellesi ja kirjoittaa malliin oman työhakemuksesi. 

Joissakin yrityksissä käytetään sähköistä työnhakulomaketta sen sijaan, että työnhakija kirjoittaisi hakemuksen vapaamuotoisesti. Työnhakulomakkeelle voi olla vaikeampi tuoda omaa osaamistaan ja motivaatiotaan ilmi kuin vapaamuotoisessa hakemuksessa, mutta ei hätää, tähän linkkiin on kerätty vinkit sähköisen työhakemuksen täyttämiseen. 

Avoin työhakemus

Avointa hakemusta käytetään silloin, kun haetaan oma-aloitteisesti työpaikkaan, kun julkista työpaikkailmoitusta ei ole. Avoimella hakemuksella markkinoit omaa osaamistasi työnantajalle ja osoitat olevasi potentiaalinen työntekijä. Tässä linkissä on kerrottu lisää avoimesta työhakemuksesta ja ohjeita sen tekemiseen. Avoimen hakemuksen liitteeksi lisätään oma ansioluettelo.

kuvituskuva.

Yrittäjyys

Onko sinulla sellaista osaamista tai hyvä liikeidea, millä voisit työllistää itsesi? Yrittäjyys on hyvä vaihtoehto työllistää itse itsensä. Yritystoimintaa voi harjoittaa myös sivutoimisesti esimerkiksi päätyön tai opiskelun ohella. Yritysmuotoja on useita. Yritysmuotoihin kannattaa tutustua, että löytää itselleen sopivimman tavan harjoittaa yrittäjyyttä. Te-palveluilla on yrittäjiksi aikoville koulutuksia, joissa opit yrittäjyydestä, muun muassa rahoituksesta, verotuksesta, yrittäjyyteen liittyvistä riskeistä sekä markkinoinnista. 

Opas yrittäjäksi aikovalle Yrittäjät.fi -sivulla sisältää kattavasti tietoa siitä, mitä yrittäjäksi haaveilevan pitää huomioida ja tehdä ennen yritystoiminnan aloittamista. Sivulta löydät myös eri yritysmuodot

Tutustu myös  aloittavan yrittäjän starttirahaan. Starttiraha edistää uutta yritystoimintaa ja turvaa yrittäjän toimeentuloa. 

Yrittäjyyden aloittaminen työttömyysaikana

“Jos olet työtön ja aloitat yli kaksi viikkoa kestävän yritystoiminnan, ilmoita siitä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Asiantuntijasi selvittää työttömyyden ja yritystoiminnan alkamisajankohdat.

Yritystoimintasi pää- tai sivutoimisuus arvioidaan neljän kuukauden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta. Voit saada työttömyysturvaa näiden neljän kuukauden ajan, jos sen saamisen edellytykset täyttyvät. Sinun tulee esimerkiksi hakea ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä ja pitää työnhakusi voimassa. Yritystoiminta ei ole pätevä syy kieltäytyä tarjotusta työstä tai työllistymistä edistävästä palvelusta. Kieltäytymisestä voi seurata korvaukseton määräaika tai työssäolovelvoitteen asettaminen.

Näiden neljän kuukauden aikana saamasi tulot vaikuttavat
työttömyysturvan määrään. Sinun tulee ilmoittaa yritystoiminnasta saamasi tulot työttömyysturvan maksajalle. Sinulla voi olla oikeus soviteltuun työttömyysturvaan. Jos yritystoiminnan arvioidaan neljän kuukauden jälkeen olevan päätoimista, oikeutesi
työttömyysturvaan päättyy. Jos yritystoimintasi katsotaan sivutoimiseksi, sinulla voi olla oikeus soviteltuun työttömyysturvaan. Ratkaisu koskee vain ensimmäisen neljän kuukauden jälkeistä aikaa, eikä sillä ole takautuvaa vaikutusta.”

Lue lisää TE-palveluiden sivuilta yrittäjyyden aloittamisesta työttömyysaikana.

Mikäli olet sivutoiminen yrittäjä ja liikevaihtosi on pientä, voi sinulla olla mahdollisuus saada työttömyysturvaa turvaamaan toimeentuloasi.

Lue lisää: Yrittäjä ja työttömyysturva

 

Osuuskunta

Osuuskunta on yksi tapa toimia yrittäjänä. Mikäli työskentelet osuuskunnassa ja välillä töitä ei ole ollenkaan tai tarpeeksi, on sinulla silti mahdollisuus työttömyystukeen. 
Osuuskunnan perustajan opas sisältää paljon hyödyllistä tietoa, mikä osuuskunta on ja mitä osuuskunnan perustaja tarvitsee aloittaakseen yritystoiminnan. 

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on työmuoto, joka mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan. Liittymällä johonkin työ- tai laskutusosuuskuntaan, voit laskuttaa ilman toiminimeä tai y-tunnusta.  Jos haluat hyötyä ostojen alv-vähennyksestä, tarvitset y-tunnuksen esim. OP-Kevytyrittäjä -palvelun kautta. Kevytyrittäjänä valitset itse omat asiakkaasi ja määrität hinnat. Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto silloin, kun teet laskutettavaa työtä satunnaisesti tai vaikkapa lisätienestinä opiskelun tai päätyön ohella.  Laskutuksen voi antaa hoidettavaksi siihen erikoistuneelle palveluntarjoajalle, kuten Ukko.fi:lle tai Eezylle. Lue lisää kevytyrittäjyydestä täältä.