Työnhaku vaatii pitkäjänteisyyttä ja aktiivisuutta. Työnhaku voi olla uuvuttavaa ja pettymyksiä voi tulla eteen. Tärkeää on pysyä positiivisena ja kärsivällisenä. Joskus voi joutua hakemaan todella useisiin paikkoihin ennenkuin työpaikan löytää.  Tältä sivulta löydät linkkejä työnhakuvinkkeihin ja sivustoihin, joilta löydät avoimia työpaikkoja sekä tietoa itsentä työllistämisestä, eli yrittäjyydestä. 

Työnhaun aloittaminen

Lue työnhaun aloittamisesta Duunitorin sivulta. Linkissä on hyviä vinkkejä siihen, miten lähteä liikkeelle työpaikkaa etsiessä. 

Työpaikkoja ilmoitetaan useissa eri kanavissa, ja kannattaakin seurata eri työpaikkasivuja aktiivisesti. Jotkut työnantajat hyödyntävät työntekijää etsiessään sosiaalista mediaa, voit löytää työpaikkailmoituksen vaikkapa Facebookista tai Instagramista. Esimerkiksi Facebookissa on useita eri ryhmiä, joissa työnantajat etsivät työntekijöitä. Työpaikkailmoituksia voi löytää myös lehtien ilmoituspalstoilta. 

Mistä löytää töitä?

Voit etsiä avoimia työpaikkoja mm. allamainituista paikoista. Muista myös, että osa avoimista työpaikoista on ns. piilotyöpaikkoja, eli sellaisia mitkä eivät ole vielä missään julkisessa haussa. Tästä voit lukea piilotyöpaikoista ja vinkkejä, kuinka löytää sellainen. 

Ansioluettelo eli CV

Kun lähdet hakemaan uutta työpaikkaa, on tärkeää että sinulla on huolellisesti tehty ansioluettelo eli CV. Duunitorin työnhakuoppaassa on kerrottu vinkit, kuinka teet hyvän ansioluettelon

Työhakemus

Kun olet tehnyt hyvän ansioluettelon, on työhakemuksen vuoro. Työhakemuksella täydennät ansioluetteloa ja markkinoit työnantajalle omaa osaamistasi ja ammattitaitoasi. Lue, kuinka teet hyvän työhakemuksen. Linkistä löydät myös työhakemusmallin, jonka voit ladata omalle koneellesi ja kirjoittaa malliin oman työhakemuksesi. 

Joissakin yrityksissä käytetään sähköistä työnhakulomaketta sen sijaan, että työnhakija kirjoittaisi hakemuksen vapaamuotoisesti. Työnhakulomakkeelle voi olla vaikeampi tuoda omaa osaamistaan ja motivaatiotaan ilmi kuin vapaamuotoisessa hakemuksessa, mutta ei hätää, tähän linkkiin on kerätty vinkit sähköisen työhakemuksen täyttämiseen. 

Avoin työhakemus

Avointa hakemusta käytetään silloin, kun haetaan oma-aloitteisesti työpaikkaan, kun julkista työpaikkailmoitusta ei ole. Avoimella hakemuksella markkinoit omaa osaamistasi työnantajalle ja osoitat olevasi potentiaalinen työntekijä. Tässä linkissä on kerrottu lisää avoimesta työhakemuksesta ja ohjeita sen tekemiseen. Avoimen hakemuksen liitteeksi lisätään oma ansioluettelo.

Yrittäjyys
Onko sinulla sellaista osaamista tai hyvä liikeidea, millä voisit työllistää itsesi? Yrittäjyys on hyvä vaihtoehto työllistää itse itsensä. Yritystoimintaa voi harjoittaa myös sivutoimisesti esimerkiksi päätyön tai opiskelun ohella. Yritysmuotoja on useita. Yritysmuotoihin kannattaa tutustua, että löytää itselleen sopivimman tavan harjoittaa yrittäjyyttä. Te-palveluilla on yrittäjiksi aikoville koulutuksia, joissa opit yrittäjyydestä, mm. rahoituksesta, verotuksesta, yrittäjyyteen liittyvistä riskeistä sekä markkinoinnista. 

Opas yrittäjäksi aikovalle yrittäjät.fi – sivulla sisältää kattavasti tietoa siitä, mitä yrittäjäksi haaveilevan pitää huomioida ja tehdä ennen yritystoiminnan aloittamista. Sivulta löydät myös eri yritysmuodot

Tutustu myös  aloittavan yrittäjän starttirahaan. Starttiraha edistää uutta yritystoimintaa ja turvaa yrittäjän toimeentuloa. 

Yrittäjyyden aloittaminen työttömyysaikana
“Jos aloitat yli 2 viikkoa kestävän yritystoiminnan työttömyysaikanasi,yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta ei arvioida neljän ensimmäisen kuukauden aikana yritystoiminnan aloittamisesta. Työttömänä työnhakijana saat mainitulta ajalta työttömyysetuutta. Jos saat tuloa yritystoiminnasta kyseessä olevan neljän kuukauden aikana, sinulle maksetaan soviteltua työttömyysetuutta.

Neljän kuukauden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta yritystoimintasi pää- ja sivutoimisuus arvioidaan. Arviointi tehdään yleensä selvityspyynnön kautta. Jos yritystoiminnan arvioidaan olevan päätoimista, oikeutesi työttömyysetuuteen päättyy. Jos yritystoiminta on sivutoimista, voit edelleen saada työttömyysetuutta. Ratkaisu koskee vain neljän kuukauden jälkeistä aikaa, eikä se vaikuta tukiin takautuvasti. Kannattaa huomata, että sivutoimisuudessa on kyse enemmänkin tunneista kuin euroista. Kannattamaton yritystoiminta ei sinänsä oikeuta työttömyysturvaan.”

Lue lisää te-palveluiden sivuilta yrittäjyyden aloittamisesta työttömyysaikana.

Mikäli olet sivutoiminen yrittäjä ja liikevaihtosi on pientä, voi sinulla olla mahdollisuus saada työttömyysturvaa turvaamaan toimeentuloasi.
Lue lisää: Yrittäjä ja työttömyysturva

Osuuskunta

Osuuskunta on helppo ja riskitön tapa työllistyä. Mikäli työskentelet osuuskunnassa ja välillä töitä ei ole ollenkaan tai tarpeeksi, on sinulla silti mahdollisuus työttömyystukeen. 
Osuuskunnan perustajan opas sisältää paljon hyödyllistä tietoa, mikä osuuskunta on ja mitä osuuskunnan perustaja tarvitsee aloittaakseen yritystoiminnan. 

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on työmuoto, joka mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan. Liittymällä johonkin työ- tai laskutusosuuskuntaan, voit laskuttaa ilman toiminimeä tai y-tunnusta.  Jos haluat hyötyä ostojen alv-vähennyksestä, tarvitset y-tunnuksen esim. OP-Kevytyrittäjä -palvelun kautta. Kevytyrittäjänä valitset itse omat asiakkaasi ja määrität hinnat. Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto silloin, kun teet laskutettavaa työtä satunnaisesti tai vaikkapa lisätienestinä opiskelun tai päätyön ohella.  Laskutuksen voi antaa hoidettavaksi siihen erikoistuneelle palveluntarjoajalle, kuten Ukko.fi:lle tai Eezylle. Lue lisää kevytyrittäjyydestä täältä.