TE-palvelut

Työ- ja elinkeinopalvelut eli TE-palvelut tarjoavat maksuttomia palveluja työnhakijoille.

Kun jäät työttömäksi

Kun jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, sinun tulee ilmoittautua työnhakijaksi.

TE-palveluiden oma asiointi -palvelussa voit ilmoittautua työttömäksi, aloittaa työn haun ja muuttaa työnhakutietojasi.
Palvelussa näet myös ajankohtaiset tiedot tilanteestasi.

Palveluun kirjaudutaan tunnistautumalla esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.
Oma asiointi -palveluun voit kirjautua täältä.

Työnhaun aloittaminen

TE-palveluissa ja kuntakokeilussa on otettu käyttöön uusi työnhakijan asiakaspalvelumalli. Mallin tavoitteena on antaa aiempaa yksilöllisempää ja riittävää tukea työnhakuun. Tarkoituksena on, että työnhakijat työllistyvät mahdollisimman nopeasti. Malli sisältää työnhakijalle järjestettävän alkuhaastattelun ja työnhakuun liittyviä keskusteluita. 

Kuvituskuva.

Työmarkkinatorilta näet avoimia työpaikkoja. Työmarkkinatoriin voit myös luoda työnhakuprofiilin, jonka myötä sinulle ehdotetaan avoimia työpaikkoja osaamisesi ja kokemuksesi perusteella. Ohjeet
työnhakuprofiilin luomiseen löydät täältä.

Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneena sinulla on oikeus:

  • saada TE-palvelujen tarjoamia palveluja ja säädetyin edellytyksin työttömyysturvaa
  • tehdä yhdessä TE-palvelujen asiantuntijan kanssa työllistymis- aktivointi tai kotoutumissuunnitelman
  • kun saat työttömyysetuutta, voit muun muassa osallistua vapaaehtois- tai talkootyöhön, olla osa-aikatyössä, opiskella sivutoimisesti tai harjoittaa yritystoimintaa.

Työttömyysetuutta saavana tai hakevana sinulla on velvollisuus:

  • hakea kokoaikatyötä ja ottaa vastaan tarjottua työtä ja koulutusta
  • osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin 
  • osallistua haastatteluihin ja työnhakukeskusteluihin
  • osallistua työllistymis-, aktivointi- tai kotoutumissuunnitelman laatimiseen ja tarkastamiseen sekä suunnitelman toteuttamiseen
  • olla TE-toimiston tavoitettavissa ja pitää työnhaku voimassa.

     

Ammatin valinta ja uraohjaus

TE-palvelut tarjoavat uraohjausta ja tukea ammatin valintaan. Apunasi työskentelee psykologi, jonka luona voi tarkastella omia toiveitasi, ajatuksiasi ja toimintatapojasi.
Tapaamisissa voit pohtia ammatillisia tavoitteitasi sekä siihen liittyviä vahvuuksia ja esteitä.
Tavoitteena on itsetuntemuksen lisääntyminen ja oman
toiminnan vahvistaminen.

Uravalmennukset Pohjois-Karjalassa

TE-palvelut järjestävät työnhakijoiden tueksi uravalmennusta. Uravalmennuksen myötä saat tietoa, tukea ja ohjausta ammatinvalintaan ja uravaihtoehtojen miettimiseen, koulutukseen hakeutumiseen ja työelämävalmiuksien kehittämiseen.
Pohjois-Karjalassa on tarjolla neljä erilaista valmennusta, joista voit valita sinulle sopivan. Vaihtoehdot ovat: Minun urapolkuni, urapolku sosiaali- ja terveysalalle, tuetusti työuralle ja kokemuksesta voimaa.
Valmennuksia järjestetään myös verkkototeutuksena.

TyönhakuSparraamo

Pohjois-Karjalan TE-palvelut järjestävät työnhakuSparraamoja, joista saa tukea ja neuvoja työnhakuun liittyvissä asioissa. Tavoitteenasi voi olla työllistyminen, opinnot, yrittäjyys tai työkokeilupaikan löytyminen.

Työkokeilu

Työkokeilun avulla voit selkiyttää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtoja. Työkokeilussa tutustut työelämään
esimerkiksi sellaisen alan työpaikassa, johon sinua kiinnostaisi kouluttautua tai työllistyä. Työkokeilua voidaan hyödyntää myös paluussa työelämään pitkän poissaolojakson jälkeen.

Palkkatuki

Kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi, voit selvittää mahdollisuutesi palkkatukeen TE-palveluista tai
kuntakokeilusta. Palkkatuki on työnantajalle suunnattu taloudellinen tuki, joka luo sinulle mahdollisuuden
työllistyä työpaikkaan, johon ammatillinen osaamisesi ei täysin riitä tai sinulla on sairaus tai vamma, joka vaikuttaa työntekoosi.

Kuntouttava työtoiminta

Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu henkilöille, joiden työttömyys on pitkittynyt ja jotka eivät voi osallistua TE-palveluiden tai kuntakokeilun tarjoamiin palveluihin, esimerkiksi heikentyneen työ- tai toimintakyvyn takia. Työtoiminnan tarkoituksena on auttaa sinua työllistymään, tunnistamaan vahvuuksiasi ja saada rytmiä arkeen. Kuntouttavan työtoiminnan sisältö räätälöidään yksilöllisesti tarpeitasi vastaavaksi.

Opiskelu työttömänä

Työttömänä ollessasi voit pyrkiä kehittämään osaamistasi esimerkiksi opiskelun avulla. Voit olla oikeutettu työttömyysturvaan opiskellessasi tiettyjen ehtojen toteuduttua. On tärkeää, että ilmoitat opiskeluaikeistasi ennen opiskelujen alkua. TE-palveluiden tai kuntakokeilun asiantuntija arvioi, oletko oikeutettu työttömyysturvaan opiskeluaikana. 

Omaehtoinen opiskelu

Omaehtoisella opiskelulla tarkoitetaan opiskelua koulutuksessa, jonka tuottaa jokin oppilaitos ja joka itse vastaa opiskelijavalinnasta. Kyseessä ei siis ole TE-palveluiden tai kuntakokeilun hankkima koulutus. Omaehtoisen opiskelun ajalta sinulla voi olla mahdollisuus saada työttömyysetuutta.

Työvoimakoulutus

Työvoimakoulutus on TE-palveluiden hankkimaa koulutusta, jonka avulla voidaan edistää työllistymistäsi ja kehittää ammatillisia valmiuksiasi. Työvoimakoulutus voi esimerkiksi sisältää tutkinnon osia tai johtaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintoon. Työvoimakoulutus on maksutonta, mutta esimerkiksi kuljetusalan ajokorttikustannukset ovat omakustanteisia.